All Job openings

Search This Blog

Saturday, July 22, 2017

NABARD Grade A & B Exam TIPS

1. Manager in Grade ‘B’ (RDBS)
Phase I – Preliminary Examination (Online Exam)
Objective Type: MCQ (Multiple Choice Questions) carrying 200 marks.
 Duration: 120 Minutes Composite Time
i)                    Test of Reasoning – 20 marks
ii)                   English Language – 40 marks
iii)                 Computer Knowledge –20 marks
iv)                 General Awareness – 20 marks
v)                   Quantitative Aptitude – 20 marks
vi)                 Economic & Social Issues (with focus on Rural India) –40 marks
vii)               Agriculture & Rural Development (with focus on Rural India) - 40 marks
Total 200 marks

1)      Current Union  Minister of Rural Development, Panchayati Raj, Sanitation & Drinking Water
2)      Current Union Minister for Sanitation & Drinking Water
ANS:  Ramesh Chandappa Jigajinagi
3)  The magazine ‘Panchayat Darpan’ launched to monitor the progress of  which Yojana?
Answer – Saansad Adarsh Gram Yojana
Explanation :
Rural Development Minister Chaudhary Birender Singh launched ‘Panchayat Darpan’ magazine to monitor the progress of the Saansad Adarsh Gram Yojana. It will act as a mirror of all the development activities in the village panchayats.
4)  What is the name of the scheme launched  by Ministry of Rural Development to offer employment to tribal youth in 24 Naxal -affected districts?
Answer – Roshni
Explanation :
The Ministry of Rural Development on 7 June 2013 launched a new skill development scheme designed to offer employment to tribal youth in 24 Naxal -affected districts.
The scheme, which is named Roshni  is supposed to provide training and employment to an anticipated 50000 youth in the 10-35 years age group, for a period of three years.
5)  How many members in one self-help group (SHG) ?
Ans: 10-20
Explanation :
A self-help group (SHG) is a village-based financial intermediary committee usually composed of 10–20 local women or men.
6)  The Integrated Child Development Services (ICDS) Scheme was launched in which year to provides food, preschool education, and primary healthcare to children under 6 years of age and their mothers ?
ANS: 1975
Explanation :
The Integrated Child Development Services (ICDS) Scheme is one of the major flagship programmes launched in 1975 in 33 blocks by the Government of India.
7)  Rural Infrastructure Development Fund (RIDF) was instituted by which of the following ?
ANS: NABARD
Explanation :
Rural Infrastructure Development Fund (RIDF) was instituted in NABARD with an announcement in the Union Budget 1995-96.
8)      Which year is the deadline for completion of PMGSY(Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana) ?
Ans: 2019
Explanation :
The government has forwarded the target date by three years from 2022 to 2019 to achieve complete rural connectivity through all-weather roads under Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana, PMGSY
9)      National Rurban Mission was launched by PM Modi in which state ?
Ans: Chhattisgarh
Explanation :
The Prime Minister, Shri Narendra Modi,launched the National Rurban Mission from Kurubhat, in Rajnandgaon district of Chhattisgarh on Feb 21, 2016
Shyama Prasad Mukherji Rurban Mission or National rurban Mission
"Development of a cluster of villages that preserve and nurture the essence of rural community life with focus on equity and inclusiveness without compromising with the facilities perceived to be essentially urban in nature, thus creating a cluster of "Rurban Villages".
10)   Prime Minister Narendra Modi launched ‘Gram Uday Se Bharat Uday Abhiyan’ for
Ans: Panchayati Raj
Explanation :
Prime Minister Narendra Modi launched ‘Gram Uday Se Bharat Uday Abhiyan’ (Village Self Governance Campaign) to strengthen Panchayati Raj in villages and ensure social harmony in villages. It was launched on the occasion of 125th birth anniversary of Dr. Babasaheb Ambedkar at his birthplace at Mhow, Madhya Pradesh
11)    Prime Minister Narendra Modi today launched the ‘Deen Dayal Upadhyaya Gram Jyoti Yojana’ for power sector reforms in rural areas with a view to ensuring round the clock electricity supply to farmers and rural households.

12)   Nandan Nilekani is an Indian entrepreneur, bureaucrat and politician. He was the Chairman of the Unique Identification Authority of India